torsdag 27. desember 2012

Julen og snart nytt år

Jeg hadde store planer før desember, og før jul om å strikke endel av kalendergavene til veslejenta mi. Det utgikk ganske fort, rett og slett fordi strikkingen lot seg dårlig kombinere med flytting og sykdom. Så alt det fine jeg hadde tenkt å vise frem ble det ikke noe av, men det kommer en sjanse til neste år og jeg vil prøve igjen da tenker jeg.
Alle julegavene jeg hadde tenkt å strikke ble det heller ikke så mye av, i år ble det bare 4 julegaver som var hjemmestrikkede i motsetning til tidligere år. Det lar seg også rette på senere - heldigvis.

Siden jeg ikke har noen fine bilder av julegavene å vise dere, vil jeg heller vise noen bilder av bordjulepynten her hjemme.




Nå nærmer vi oss årets slutt, noe som innebærer et nytt år. Nytt år og nye strikkemuligheter. Jeg gleder meg til å ta fatt på nye prosjekter, fundere på hva slags garn og pinner jeg skal bruke, finne en oppskrift som passer det jeg ser for meg. Kanskje jeg til og med må endre på oppskriften(e) for å få den til å passe akkurat det jeg ser for meg.

Jeg vil med denne bloggposten ønske dere alle sammen et riktig god nytt år, og som en liten inspirasjon på tampen av det gamle vil jeg dele en link som gir dere en gratis strikkeoppskrift før årsskiftet. Det er en side som heter Tin Can Knits.

Julebakst

Det nærmer seg jul, og da er det vel på tide å bake litt.
Jeg er ikke så veldig glad i julekaker, men det er et unntak. Berlinerkranser synes jeg er veldig godt, og jeg har funnet ut at de egentlig er veldig enkle å lage.
I år prøver jeg en ny "variant". Vanligvis her i huset så lages ikke berlinerkranser som kranser, men som pepperkaker. Jeg kjevler ut deigen og stikker ut kaker, rett og slett fordi kransene har en tendens til å knekke når de skal dyppes i egg og sukker. Og nå når jeg i tillegg har en 2-åring som skal være med på bakingen er det mye enklere å stikke de ut med pepperkakeformer.
Tradisjonelt er berlinerkranser strødd med hvitt perlesukker, her i huset derimot er det rosa perlesukker som gjelder. Det fordi, det første året jeg laget de vi bare fikk tak i rosa perlesukker. Og siden har det blitt en tradisjon. I år prøver jeg også med rød konditorfarge i deigen, kanskje det blir helt rosa berlinerkaker i år.

Oppskriften jeg bruker er:
 Ingredienser 
2 stk hardkokte eggeplommr
2 stk rå eggeplommer
120 g sukker 
250 g romtemperert smør
ca 350 g hvetemel
2 stk lett pisket eggehvite
2 dl perlesukker

Fremgangsmåte
Mos de hardkokte eggeplommene ut i de rå eggeplommene. Tilsett sukkeret, og pisk det hele til eggedosis. Ha i konditorfargen.
Smuldre smøret i det meste av melet. (Jeg brukte ca 250 g mel i selve deigen og ca resten ved utbakingen.)
Bland eggedosisen i. Rør ikke for mye, da kan deigen bli kort og vanskelig å trille.
La deigen hvile i noen timer eller over natten på et kjølig sted.
Forvarm stekeovnen til 180 °C.
Trill ut små deigemner om gangen til ca 8 mm tynne pølser. Del pølsene i 10–12 cm lengder, og form dem som kranser.
Dypp kransene i eggehvite og ta dem så over i en skål med perlesukker.
Legg kransene på smurt stekebrett. Stek i ca 10 minutter.

Innlegget ble ikke postet før jul, som tanken var pga sykdom, men det er vel like aktuelt etter jul. :)

Berlinerkakene mine ble ikke så røde som jeg ønsker, fordi jeg tok for lite konditorfarge, men nå har jeg lært det til neste år. :)